NUŠTAR kroz povist

 • Povećaj slova
 • Vrati
 • Smanji slova
Naslovna stranica

Što je njima "Slavonija"? Esej Slobodana Šnajdera

E-pošta PDF

Slobodan ŠnajderIzvadak iz eseja "Što je njima Slavonija?"  hrvatskog pisca i publicista Slobodana Šnajdera.

U eseju opisuje naseljavanje nijemaca u naše krajeve za vrijeme Austrijske monarhije sredinom 18. st.

Ažurirano Petak, 22 Studeni 2013 01:42
 

Sjećanja: Andrija Andabak “Lovac na tenkove”

Ispis PDF

     7. srpnja 1992. Poginuo hrvatski junak Andrija Andabak “Lovac na tenkove”

Andabak Andrija Cicika   Andriju Andabaka doista se može nazvati “Lovcem na tenkove” jer je vlastoručno uništio nevjerojatnih 30 neprijateljskih tenkova, i to 16 tipa M-55 i 14 tipa T-84. Zbog svojih uspjeha postao je slavan i pozvan je čak i u Banske dvore kod predsjednika Franje Tuđmana, gdje su ga ugostili i generali Anton Tus i Janko Bobetko.

Ažurirano Utorak, 19 Studeni 2013 09:19
 

Novi "stari" video amaterski uradak

E-pošta

nustar-vukovar1962
    Zaslugom obitelji Schwager iz Austrije, te obitelji Šimunić, koja je ovaj materijal ustupila u prilici smo malo doživjeti Nuštra onakvog kakav je bio 1962. godine. Video možete pogledati kliknuvši ovdje.

Ažurirano Petak, 22 Studeni 2013 00:27
 

Sudbina svećenika Augusta Lobmayera

E-pošta

Navest ću jedan eklatantan slučaj. August Lobmayer bio je jedan od najfinijih i najinteligentnijih svećenika Djakovačke biskupije. Jedna upravo rijetka pojava. Dok je A. Lobmayer bio kapelanom kod rumskoga župnika osamdesetogodišnjega Vicze-a, starog unionista iz doba prije 1848. godine, inauguriran je u monarkiji dualizam, te je imenovano Andrassyevo ministarstvo.

 

Namire i priznanica

E-pošta PDF

Namira iz 1897. 01


    Kako su se nekad izdavale potvrde o isplati plaća u Općini Nuštar. Dokumenti datiraju iz 1897. godine. Vidljivo je da je i Ostrovo bilo vezano za Općinu Nuštar.

 

Spominjanje Nuštra iz 1778.

E-pošta PDF

Spominjanje Nuštra iz 1778.     Naiđoh na Internetu na Beschreibung des Königreiches Slavonien und des Herzogthums Syrmien, Friedrich Wilhelm von Taube iz 1778. gdje se spominje Nuštar u više navrata, ali meni je to pomalo nečitko prvenstveno što ne poznajem njemački. Možda netko to i prevede. Kliknite na sliku da biste ju vidjeli uvećanu. 

Ažurirano Petak, 22 Studeni 2013 00:31
 

Nikola Berzéte

Ispis PDF

1317-1347. Pošto ju je preoteo Gisingovcima, kralj Karlo Robert zadržava orahovičku utvrdu za sebe i postavlja u njoj svoje kaštelane. Ovi su obično u isti mah i virovitički župani. Prvi poznati orahovički kaštelan bio je Ivan Benediktov od Fonóa (iz podunavske županije Tolna), koji se kao castellanus de Rohoncha/Roholcha spominje u listinama od 20. veljače 1321. i od 2. srpnja 1323.

Ažurirano Petak, 22 Studeni 2013 12:04
 

Nove, do sada neobjavljene fotografije iz Domovinskog rata

E-pošta Ispis

    Fotografije je ustupio Pero Šola, pripadnik postrojbe koja se nalazila u Nuštru tijekom Domovinskog rata.

Fotografije možete pogledati u galeriji fotografija (kliknite na ovo da biste ih odmah pregledali).

Nuštar 16. 01. 1992.

 

Ažurirano Utorak, 19 Studeni 2013 09:42
 

Plemstvo Sandor de Szlavnicza u Slavoniji

E-pošta

Historický prehľad od 12 storočia do roku 1944. - Povijesni pregled od 12. stoljeća do 1944.

U središnje naselje kakav je stoljećima bio Nuštar sredinom 12. stoljeća osnovan je red Sv. Benedikta te je izgrađen samostanski kompleks Duha Svetoga. Sredinom 14. stoljeća, kralj Karol Robert darovao je gospodstvo Nikolausu Berzeti. Postoji spis iz 1353. u kojem Nikolaus potvrđuje granice njegova gospodstva Monostor. ...

 

Fotografija učenika i učitelja iz 1938

E-pošta Ispis

     Gosp. Antun Flinčec, sakupljač starina  iz Antina, poslao nam je jednu fotografiju generacije učenika s učiteljem 4. i 5. razreda Osnovne škole u Nuštru iz 1938.g. Bilo bi lijepo kada bi netko sebe prepoznao, ili barem rodbina.

Učenici u Nuštru iz 1938. fotografiju ustupio A Flinčec

 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »


Stranica 1 od 5

Video materijali

Prijava/Odjava

Možda niste znali:

Peter Titz, bečki graditelj orgulja, fisharmonika i harmonija

Djelovao je polovinom i u drugoj polovini 19. stoljeća na prostoru tadašnje Habsburške i Austrougarske Monarhije. Izvorno sačuvane orgulje u Nuštru su svjedočanstvo djelovanja jedne majstorske radionice u Beču koja je gradila instrumente i na području Slavonije.

Prof. Zdenko Kušćer, “PETER TITZ (1823. – 1873.) graditelj fisharmonike u Osijeku”


Slavoljub Domaćinović (Nuštar, 1902. – Zagreb, 1978.)

Liječnik u Nuštru (do 1940.), Vinkovcima (1940. - 61.) i Zagrebu (1961. - 65.). Posebno se bavio problemima pedijatrije, borio se protiv ‘bijele kuge’, zastupao ideju važnosti duljeg dojenja i dr.

(prema usmenom priopćenju kćerke Vlaste Domaćinović).


Dragutin Khuen-Héderváry

Pariški list L’Aurore - “Magjaron postao je iz interesa [...]. Jer u vrijeme, kad je bio imenovan banom Hrvatske, poslije koje godine službovanja u Ugarskoj - bijaše pun puncat dugova i njegov posjed Nuštar, pritisnut hipotekama, bijaše blizu toga, da dodje na dražbu. Ali u 20 godina dohodci njegovih služba učiniše ga milionarom, nakon što se dugova sasvim oslobodio. A ta stvar ne bi se dala protumačiti, kad bi čovjek i časak uztvrdio, da osim dohodaka svoje službe, a to je 70.000 franaka na godinu, nije si znao stvoriti nuzgrednih dohodaka vrlo znatnih. Da se održi u svojoj časti, morao je pokazivati najpodliju servilnost naprama ugarskoj vladi, a najdrzovitiju tiraniju prema hrvatskom narodu.”

Prema Hrvatskom leksikonu, Zagreb 1996., D. Khuen-Héderváry rođen je 1849. u Bruntalu u Češkoj, a u relevantnoj literaturi da je rođen u Nuštru.


Rijeka Ervenica

Izvire sjeverno izvan pukovnijskog područja, na tričetvrt sata između naselja Nuštar i Cerić u provincijalu i teče od sjevera prema jugu, ima tri mlina, prolazi kroz stožerno mjesto Vinkovce gdje utječe u Bosut. (Rukopis iz habsburškog razdoblja slavonske povijesti)

Mica Orban-Kljajić, Josip Kljajić, “Scrinia Slavonica”.

Po hidronimu Jervenica nastao je toponim za dio između vodotoka i puta za Nuštar. Ervenica je vrlo zanimljiva hidrografska pojava kao jedini “protječući” vodotok porječja Bosuta.

Tkalac, “Porječje Bosuta”.

Đuro Šnajder (Nuštar, 1919. – Zagreb, 1993.), pjesnik

Uvršten u Antologiju hrvatske poezije druge polovice XX. stoljeća. Njegova djela: Poznanstva, Sam sa zemljom, Uvod u najnoviju hrvatsku prozu (izbor), Bijele zjene, Ljubavnici u tuđim očima, Znoj za čelik, Izabrana djela (Josip Barković, Đuro Šnajder)


Iz Šumarskog lista od 1947.

U Nuštru 1947. je postojala Niža šumarska škola.Prijevod

Pretraživanja:

Anketa

Najstarije prezime u Nuštru je..
 

Prisutni za međusobno natipkavanjeNa mriži (odaberi ispod)

Prika na mriži max min

Powdered by EvNix

Sada na mriži:

Powdered by EvNix