NUŠTAR kroz povist

  • Povećaj slova
  • Vrati
  • Smanji slova

Saveznička bombardiranja Srijema u Drugome svjetskom ratu

     Godina 1943. obilježena je prevagom zapadnih saveznika i Sovjetskog Saveza na europskim bojištima, pri čemu prisustvo anglo-američkih snaga na jugu Italije označava i početak zračnih aktivnosti nad područjem Nezavisne Države Hrvatske (NDH). A od 1943. i partizanski pokret uživa sve veću naklonosti zapadnih saveznika, što je potvrđeno pružanjem materijalne pomoći partizanima te prijevozom i prihvatom ranjenih partizana te izravnim sudjelovanjem zrakoplovstva u strateškom bombardiranju, kao i u ratnim operacijama u nas.

     Prvi ciljevi anglo-američkoga zrakoplovstva na području NDH bili su na jadranskoj obali, što se povezuje s planovima o iskrcavanju zapadnih saveznika na to područje. Napadi na sjevernije krajeve učestali su, pak, od proljeća 1944. godine, u sklopu kojih su zabilježeni i prvi napadi na najistočniji dio NDH, Veliku župu Vuka, što je izravno povezano s proširenjem djelovanja savezničkog zrakoplovstva na ciljeve u Mađarskoj i Rumunjskoj, za razliku od ranije kada je ono prije svega djelovalo na ciljeve u južnoj Njemačkoj i Austriji.
...
     Tako su 11. srpnja 1944. dva lovca–bombardera topovskom i strojničkom vatrom te bombama manjeg kalibra napali šire područje željezničkih postaja u Jankovcima, Vinkovcima i Mikanovcima. U istom su naletu napadnuta i vozila na cesti Vinkovci-Slavonski Brod na potezu Mikanovci-Vrpolje. Posljedice tih napada u brišućem letu očituju se u sljedećem: 17 ranjenih civila i materijalna šteta na jednoj zapregi te sedam oštećenih lokomotiva i vagona. Saveznički lovci, njih osam, napali su, pak, 14. srpnja i putnički vlak između Dalja te Borova i putničko–teretni vlak na stajalištu Bršadin te cestovni most pokraj Nuštra. Ljudskih žrtava nije bilo, a i materijalna šteta bila je neznatna.
...
     Još jedan napad izveden je 21. kolovoza na postaje Ivankovo i Mirkovci, uključivo i potonje naselje, te na gospodarsko vlastelinstvo u Nuštru, kada je i srušen jedan zrakoplov.

Izvor: Marica Karakaš, Saveznička bombardiranja Srijema u Drugome svjetskom ratu

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Prijevod

Pretraživanja:

Prisutni za međusobno natipkavanjeNa mriži (odaberi ispod)

Prika na mriži max min

Powdered by EvNix

Sada na mriži:

Powdered by EvNix