NUŠTAR kroz povist

  • Povećaj slova
  • Vrati
  • Smanji slova

Sjećanja: Andrija Andabak “Lovac na tenkove”

     7. srpnja 1992. Poginuo hrvatski junak Andrija Andabak “Lovac na tenkove”

Andabak Andrija Cicika   Andriju Andabaka doista se može nazvati “Lovcem na tenkove” jer je vlastoručno uništio nevjerojatnih 30 neprijateljskih tenkova, i to 16 tipa M-55 i 14 tipa T-84. Zbog svojih uspjeha postao je slavan i pozvan je čak i u Banske dvore kod predsjednika Franje Tuđmana, gdje su ga ugostili i generali Anton Tus i Janko Bobetko.

     Jedan od najvećih junaka Domovinskog rata, znameniti Andrija Andabak, koji se proslavio svojim uspjesima u uništavanju neprijateljskih tenkova. Andabak je rođen u Splitu, ali je odrastao i živio u Nuštru, a i branio ga je u Domovinakom ratu. Rukovati s protuoklopnim naoružanjem naučio je kao ročnik JNA u Makedoniji, gdje je radio s raketama 9M14 Maljutka. Kad je počeo Domovinski rat, prijavio se kao dragovoljac i već je 28. rujna 1991. uništio prvo oklopno vozilo.

     Usporio je neprijateljsko napredovanje na Nuštar uništivši dva tenka. Nakon 15 uništenih oklopnih ciljeva postao je slavan i pozvan je čak i u Banske dvore kod predsjednika Franje Tuđmana, gdje su ga ugostili i generali Anton Tus i Janko Bobetko. Nastavio je s uspjesima u uništavanju tenkova, tako da je 10. travnja 1992. godine uništio već svoj 31. cilj – tenk tipa M-55. Poginuo je na današnji dan u Bosanskoj Posavini, prethodno uništivši i 32. cilj – tenk tipa T-84. Posmrtno je unaprijeđen u čin pukovnika.

     Ukupno je uništio 32 oklopna cilja, od čega čak 30 tenkova (14 tipa T-84 i 16 tipa M-55), jedno borbeno vozilo pješaštva i jedan oklopni transporter. Odlikovan je Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te Spomenicom Domovinskog rata. Zanimljivo je da se danas hrvatskim vojnicima dodjeljuje priznanje “Andrija Andabak” ako uspiju uništiti tri oklopna cilja ili više.

Izvor: http://povijest.com.hr/poginuo-hrvatski-junak-andrija-andabak-lovac-na-tenkove-1992/

 

Komentari  

 
0 #1 Anđelko Andabak 2017-07-08 09:24
Andrija Andabak ,potječe iz sela Odžak kod Livna BiH.Njegov pradjed se svadio sa BEGOM u vrjeme Turaka u BiH.Pradjed ANDRIJA (Jandre) je protjeran u OKRAJAK zbog te svađe.Kod nas se kaže da su "PRČEVITI",ne daju zavirivat u sviu TORBU.
RODIJAK
Citat
 

Prijevod

Pretraživanja:

Prisutni za međusobno natipkavanjeNa mriži (odaberi ispod)

Prika na mriži max min

Powdered by EvNix

Sada na mriži:

Powdered by EvNix