NUŠTAR kroz povist

  • Povećaj slova
  • Vrati
  • Smanji slova

O ovome projektu

E-pošta Ispis PDF

     Prošlo je podosta vremena, skoro cijelih deset godina. Neke stvari su učinjene, ali sve je to u još povojima. Do sada je sve ovisilo o jednoj osobi.

     Napredak je bio minoran, često zastajao na kraći period, a u zadnje vrijeme, nikako. Postojala je određena zainteresiranost pojedinaca, ali sve je to izgledalo vrlo pasivno. Vjerujem da je dosta osoba posjećivalo stranice NUŠTAR kroz povijest  te su se na trenutak vidjeli u tome da bi mogli sudjelovati, ali nisu im to dozvoljavale obaveze, nepoznavanje autora (možda netrepeljivost, odbojnost), ili im se to sve činilo složeno i zamršeno. Istina je da se samo uređivanje svodilo na jednu osobu koja bi to morala sve to uređivati i postavljati na poslužitelj.

     Do sada, stranice su rađene u čistom html-u i nešto malo Jave, te samo oblikovanje rađeno je pomoću CSS skripti, što je iziskivalo dosta truda jer su se kodovi morali ručno unositi za svaki članak i sliku. A da ne govorimo o nekim zahtjevnijim mogućnostima npr. pretraživanja ili galerija slika (kojih ustvari, baš i nije bilo).

     Srećom, postoje gotovi besplatni alati koji nam omogućuju da na lakši način postavimo i održavamo stranice, omogućuju nam da koristimo bazu podataka, a s time omogućeno je pretraživanje određenih stavki, dodavanje i uređivanje članaka i materijala sa svim multimedijalnim mogućnostima koja se danas mogu naći na Internetu i to bez rasturanja u PHP-u. Sve je to sada lakše napraviti i onome koji je tek počeo koristiti računalo.

     Nakon ispitivanja nekoliko CMS alata (WordPress, Drupal, Joomla, e107, TYPO3) i odabira Joomle kao najprikladnijeg prošlo je skoro pola godine. Joomla je odabrana poradi toga što je njihova zajednica najraširenija i najaktivnija, te što su funkcionalni i sigurnosni zahtjevi ispunjeni na razini koji omogućuju slobodnije korištenje tog alata. A pored toga je čista Open Source platforma, što znači da je besplatan u cijelosti, te se može korisiti i u komercijalne svrhe (izuzev nekih dodataka i modula). Opširnije o tome možete naći na njihovim stranicama (pogledajte značenje GNU Public License). Također, u Hrvatskoj postoji dosta aktivna Joomla zajednica, koju također, preporučujem.

Ažurirano Ponedjeljak, 12 Veljača 2018 03:21  

Komentari  

 
+1 #1 Senka 2011-06-29 18:55
Sramim se što tek sada,slučajno, naletjeh na ovaj sajt. Volim Nuštar i divno je što je sve ono što ga čini mjestom kakvim ga pamtim iz djetinjstva sabrano baš ovdje. Dirnuta sam slikama iz prošlosti, većinu ljudi ne prepoznajem, ali svatko je od njih nečiji.
I danas živim ovdje, ali jednostavno ga, zbog raznih obveza, ne doživljavam. Hvala što ste našli volje,materijal a, vremena i uložili trud u realizaciju ovog projekta. Svaka čast!
Citat
 

Prijevod

Pretraživanja:

Prisutni za međusobno natipkavanje



Na mriži (odaberi ispod)

Prika na mriži max min

Powdered by EvNix

Sada na mriži:

Powdered by EvNix