NUŠTAR kroz povist

  • Povećaj slova
  • Vrati
  • Smanji slova

Nikola Berzéte

1317-1347. Pošto ju je preoteo Gisingovcima, kralj Karlo Robert zadržava orahovičku utvrdu za sebe i postavlja u njoj svoje kaštelane. Ovi su obično u isti mah i virovitički župani. Prvi poznati orahovički kaštelan bio je Ivan Benediktov od Fonóa (iz podunavske županije Tolna), koji se kao castellanus de Rohoncha/Roholcha spominje u listinama od 20. veljače 1321. i od 2. srpnja 1323.

U potonjem navratu on je uz to bio i kraljičin peharnik i virovitički župan. 1329. i 1330. na kaštelanskoj službi nalazimo Tomu od Kartala (iz Peštanske županije), još jednog dvorskog dostojanstvenika kralja Karla.

Slična je osoba i Nikola Berzéte, podrijetlom vjerojatno iz sjeverne županije Gemer (Gömör), koji se kao orahovički kaštelan i virovitički župan javlja 1343. On je dugo (1327-47) bio kraljičin peharnik, a prije one u Orahovici vršio je službu kraljevskog kaštelana u utvrdi Korođ u Vukovskoj županiji. U to je vrijeme stekao i posjed Nuštar na Vuki skupa s patronatom nad tamošnjim benediktinskim samostanom. (Györffy, Az Árpád-kori, sv. 1: 372; Engel, Magyarország, sv. 1: 397; sv. 2: 33-34, 71, 76)

Stanko Andrić,  - Pogorje Papuka i Krndije u srednjem vijeku: Prilozi za lokalnu povijest (prvi dio)

(Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, Slavonski Brod)

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Prijevod

Pretraživanja:

Prisutni za međusobno natipkavanjeNa mriži (odaberi ispod)

Prika na mriži max min

Powdered by EvNix

Sada na mriži:

Powdered by EvNix