NUŠTAR kroz povist

  • Povećaj slova
  • Vrati
  • Smanji slova

Turska osvajanja Slavonije, Srijema i Baranje (etničke i konfesionalne promjene kao posljedice tih događaja)

PDF

     Prostore između Bosuta i Dunava, kraj od Ilače do Vinkovaca, Turci su osvajali iz pravca Beograda preko Srijema, a odatle su išli u pravcu Osijeka, pa na zapad do Požege i Pakraca. Osvajanja ovih krajeva trajala su gotovo punih 10 godina (1526.-1536.). Pošlo im je za rukom osvojiti i neka važnija utvrđenja, poput Sotina, Vukova, Borova, Nuštra, Vučedola, Slakovca i Mikloševca. Tijekom 1536. su pala i oba ceranska utvrđenja, zatim Gradište, Ivankovo i Poljana. Na rijeci Vuki pao je Hermangrad (op.a. utvrda pored Antina), pa je tako bio otvoren put za osvajanje Đakova. Najveći broj utvrda koje su zauzeli Turci su spalili i porušili, samo u manjem dijelu postavili su posade, primjerice u Ivankovu i Hermangradu.

     Turskim osvajanjem Slavonije i Srijema prinuđeni su benediktinci, koji su boravili i službovali u Kopincu i Nuštru, napustiti ta mjesta, a slično su uradili i augustinci iz Borova. Čak su i franjevci napustili samostan u Prečkoj bježeći pred Turcima (1526. i, definitivno, 1533. godine). Tako su ti krajevi veoma rano ostali i bez redovnika i bez svjetovnih svećenika, pa se i katoličko pučanstvo jednostavnije i lakše odlučivalo prijeći na islamsku vjeru. Franjevci su se, pak, još neko vrijeme, pod turskom vlašću održali u Voćinu, Lukovu i Đakovu, ali su i tamošnje samostane morali napustiti.

Izvor: Turska osvajanja Slavonije, Srijema i Baranje (etničke i konfesionalne promjene kao posljedice tih događaja), Pavao Živković

 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osvježi


Prijevod

Pretraživanja:

Prisutni za međusobno natipkavanjeNa mriži (odaberi ispod)

Prika na mriži max min

Powdered by EvNix

Sada na mriži:

Powdered by EvNix