Povist - ukratko

Ponedjeljak, 11 Kolovoz 2008 07:00 AizT
Ispis

     Negdje od 12. stoljeća postojao je benediktinski manastir, po čemu je i Nuštar dobio naziv (Monuštar), koji je opstajao i za vrijeme turaka, kojeg oni nisu dirali. Nego je uništavanje tog velikog zdanja započeto gradnjom današnjeg Dvorca, ne možemo biti sigurni koji razlog je tada bio u to vrijeme, valjda što je bio tada napušten i urušen zubom vremena. Postoje zapisi da je manastir bio nadaleko poznat po svojoj veličini. Malo je toga ostalo zapisano. Valjda nije bilo dovoljno novca, zainteresiranosti ondašnjih velikaša, crkve da se manastir održi. Tako da je građa manastira velikim dijelom iskorištena za gradnju Dvorca. Tada, u to vrijeme, i nije bilo za očekivati da će netko biti u stanju očuvati baštinu, pošto je velika većina stanovništva bila polupismena, a vlastelinstvo se borilo za opstanak međusobnim bračnim vezama. U razgovoru sa starim mještanima saznajemo da je bilo još građevina koje su nestale i o kojima su im pričali njihovi preci. Ne postoje niti crteži iz tog vremena.

Izdanja:

Zbornik - Nuštar U knjižnicama se može pronaći Nuštar - Zbornikknjiga od 250 stranica, izdana 1996. g. u suradnji sa Hrvatsko-američkim društvom. U knjizi, odnosno zborniku su sabrani radovi od više znanstvenika iz područja povijesti i arheologije, te je vrlo iscrpan u opisu Nuštra kroz povijest. Mala povjesnica mjesta Nuštar - mala povjesnica mjesta, knjiga manjeg formata, sadrži 96 stranica, izdavača Slavonska naklada "Privlačica" Vinkovci, urednik Zlatko Virc

     Također, Geografska osnovica, stanovništvo i gospodarstvo župe Nuštar / Monografija Nuštar, knjiga od 200 stranica, izdana 1996. g. je znanstvena knjiga od prof. dr. sc. Dragutina Feletara, redovitog profesora Geografskog odsjeka PMF-a u Zagrebu.

Ažurirano Srijeda, 22 Veljača 2012 00:25