HSKPD ''Seljačka sloga'' Nuštar

Društvo sa kraćim prekidima djeluje od 1936.g. u sklopu  Dobrovoljnog  vatrogasnog društva Nuštar do drugog svjetskog rata . Djelovanje  se zasnivalo na tzv. Duženju šokaca odlascima na ples u seoske gostionice, aktivan rad dramske  sekcije koja je u to vrijeme predstave izvodila u sklopu Dvorca zabavljajući na taj način grofovsku obitelj koja je od drugog svjetskog rata imala veliki utjecah u selu.  Za vrijeme drugog svjetskog rata prestaju aktivnosti  vezane za rad Seljačke sloge. Godine 1950. rad društva obnavljaju  Miki i Dragica Meštrović i to folklornu grupu, te Antun Pihler, - dramsku sekciju, te pod njihovom vodstvom Društvo djeluje sa kraćim prekidima do 1967. godine.  Od tada aktivnost društva bilježi neprekidan rad do današnjih dana.

Obzirom da društvo djeluje nepunih 70 godina tako je i broj članova jako veliki. Možda će biti nepošteno prema nekima čija imena nećemo spomenuti ali ne iz razloga da nismo htjeli jednostavno zato što nismo mogli saznati sva. No neka imena ipak moramo spomenuti, imena koja su obilježila povijest društva tako i samog našeg sela, imena ljudi kojih više nema među nama, a ostavili su na u nasljeđe veliki zadatak – očuvanje tradicijske kulture i baštine našeg kraja. Među starije članove koji su bili aktivni u radu i oblježili  svoje vrijeme možemo ubrojiti slijedeće: Stjepan (Pišta) Toth, Josip (Jožika) Toth, Šimunić Marko ( Betin) , Sepp Westermayer, Petar Surop, Iva Mihaljković, (Iva dadin), Andrija i Jakša Majstorović, Antun i Dragutin Petikić, Martin Šarić ( Baća) Mato Pandurović, Josip i Kala Kurdžipić,  Martin Šarić, Palika Sitaš, Martin Kubiček, Ilija Ižaković, Drago i Mato Mecanović, Josip Šarić,  Slavek, Dragec i Iva Cikač, Mato Šarić, Marija Pokršćanski,  teta Majda, Marta Šarčević, Ružica Šarić,  Ana Šarić, Anica Šuća, Janja Šarić, Vlatko Damjanović, Marta Sitaš, Nikica i Davor Ceranac,  Adica Mecanović, Julkica Ponoš, Janja Butko, Stjepan i Marija Pandurović,  Tomo i Pavo Grgetić, Martin Lukić,  Franjo Mateković, Grga Ivankovac, Mato Marošević,  Mara Čretin, Mara Žulić,  Marija Mecanović, Tomo Šestan, Đuro i Neda Pandurović,  Franjo i Dražen Bliml, Lidija Gubina,Sanja Marfi, Ivica Sitaš, Stanko i Zvonko Pavić , Ivan Jakuš, Slavko Jakuš, Milić Ivo, Anica Mićić, Franjo Butko, Nikola Šuća Julkica Ižaković, Ante  i Luja Kovačić, Milan i Jelica Boronjek, Danika i Jasna Toth………nezaobilazni naš kandžijaš i mogli bismo reći zaštitni znak Društvo na svim Vinkovačkim jesenima i drugi smotrama folklora Ilija Šimunić i mnogi drugi.

Dvije osobe  po kojima je zadnjih tridesetak godina Društvo bilo prepoznatljivo bračni par koji je bio zaštitni znak Seljačke sloga, dvoje istinskih  zaljubljenika u folklor to su naravno  bili VINKO i EVICA ŠARČEVIĆA. Oni su dali pečat ovome Društvu, vrijeme o kojem će se uvijek pričati i spominjati u budućim naraštajima. Nažalost njihov prerani odlazak u vječnost ostavio je veliku prazninu u Seljačkoj Slozi. U današnjem sastavu društvo broji oko 50-tak članova. Trenutnu funkciju predsjednika KUD-a obnaša Nikola Šuća. Kontakt: 095 913 9056  Adresa: Bana Jelačića 11, 32221 Nuštar. Kroz cijelo vrijeme postojanja KUD-a, djeluje nekoliko sekcija: folklorna, dramska,  tamburaška i dječja. Od starih običaja možemo izdvojiti vrlo uspješnu koreografiju Slavonskih svatova te  Pudarina. Na  folklornim večerima 07. rujna 2009.g, svojevrsnoj smotri folklora Vukovarsko-srijemske županije, prikazivali  smo dio običaj, odlučili smo se za običaj  pod nazivom «Dojdole» tj. kako se nekada u Nuštru, za vrijeme velikih suša prizivala  kiša. Običaj je to koji je nestao 50-tih godina, kada su selo napustili romi. Ocjenjivački sud,  koji su činili  mr. sc. Ljubica Gligorević, Aleksandar Nović, prof Zdenka Ivanković, i prof Smail Gagić, ocijenio je našu izvedbu vrlo visokim ocjenama, te smo tako osvojivši prvo mjesto, postali sudionicima Međunarodne  smotre folklora. 

Značajno je i sudjelovanje članova KUD-a u obilježavanju vjerskih blagdana, blagdan Tijelova i mise zahvalnice,  kao i sviranje tamburaša na misama polnoćkama za Božić. Također, tu je i organizacija Pokladne povorke, koja je jedinstvena u ovim  krajevima i datira sa početka prošlog stoljeća. Od 03. listopada 2008.g,  kada je svečano je otvoren Dom kulture,  imamo svoje službene prostorije, koje koristimo za probe, sastanke i nastupe. Društvo bilježi mnogobrojna gostovanja kako u hrvatskoj tako i u inozemstvu. Neizostavi su nastupi na svim Vinkovačkim Jesenima, Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, smotri izvornog folklora.«Đakovački vezovi», nabrojat ćemo  samo neka od  nedavnih gostovanja 23. lipnja 2007.g, u Bogdanovcima na X «Bogdanovačkim folklornim večerima»., 30. lipnja. i 01. srpnja 2007.g., gostovali smo kod «Kualjskih posestrina i pobratina» na otoku Ugljanu, u mjestu Kali. Bilo je to naše drugo gostovanje  kod «Kualjskih  posestrina i pobratina»,  odnosno četvrti susret naša dva društva.  Na putovanju su nas pratili načelnik, Stipe Tomić i svečenik Slavko Vranjković, koji je  vodio nedjeljnu jutarnju misu u mjesnoj župi. 25. i 26. kolovoza  2007. pod nazivom «Slavonska  večer u Hercegovini» po prvi put,  članovi HSKPD «Seljačka Sloga», gostovali su u Stocu   U cjelovečernjem programu  prikazali  smo običaje, kola i pjesme svog kraja. Uz folklornu, pjevačku i  tamburašku sekciju sudjelovali su i  humoristi did i unuk., Danijel Toth i Goran Boronjek. 07. rujna 2007.g,  uz  degustaciju iločkih vina i grožđa, sudjelovali smo u Iloku na 40. iločkoj berbi grožđa, kulturnoj i  gospodarskoj manifestaciji kojom se označava početak berbe grožđa u srijemskom vinogorju.

15. i 16. Studenog 2008.g, a  radi uspješne i dugogodišnje suradnje između Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba i našeg KUD-a, odnosno  našega člana  KUD-a Nikole Šuća KUD je dobio nagradno putovanje u Budimpeštu.  Prvi dan bio je predviđen za obilazak i upoznavanje Budimpešte uz vodiča, te  večernju zabavu i druženje.  16.studenog, održan je svečani koncert pjevačke skupine «Grofice», povodom Hrvatske svete mise u crkvi Sv. Mihovila u gradskom centru Budimpešte, te nakon mise 20 minutni nastup svih članova KUD-a. Dana 20. lipnja 2009.g. u Rajevo Selu nastupili smo na  15-toj  po redu manifestacija Raspjevana Cvelferija. Sudjelovali smo sa pjevačkom skupinom KUD-a «Grofice» te folklornom skupinom. Kulturno umjetničko društvo «Seljačka Sloga» Bobovac, uoči blagdana Sv. Ilije   organiziralo je XI Smotru folklora «Savski vali», te su nas tom prilikom pozvali  da sudjelujemo na Smotri. Na smotri su uz nas učestvovali KUD-ovi iz Sisačko-moslavačke županije, Zadarske županije, Zagrebačke županije, Virovitičko podravske i Krapinsko –zagorske županije. Cjelodnevni boravak u Bobovcu protekao je u  dobroj zabavi, smijehu i pjesmi. 16., 17. i 18. 07. 2010. po drugi puta članovi KUD-a gostovali su  u  Stolcu, BIH na Ilindanu. Uz odraslu dječju skupinu  nastupalo je 15- ero djece iz dječje skupine,  te dramska ekipa Danijel Toth i Tomo Šarić.  Prikazali smo običaj «Dojdole», a dramski dio  ekipe  izveo je  humoristične skečeve. 23.10.2010.g. U Velimorovcu je u organizaciji KUD-a «Tamburica»   održana   jedanaesta po redu manifestacija po nazivu  «Sijelo uz tamburicu», na kojem su  uz članove našeg folklornog društva, sudjelovali KUD-ovi iz Kloštar Ivanića i Đurenovc, te  dječja plesna i odrasla  skupina KUD-a «Tamburica»  iz Velimorovca. 17. 12. 2010.g. u organizaciji KUD-a «Lovor» Trnjani,   u župnoj crkvi Sv. Marka u Trnjanima, održan je božićni koncert na kojem je, pjesmama     «Ustajte pastiri», «Srićna noć je  prispila»  i «Stada i Pastiri»  nastupila i mješovita pjevačka skupina HSKPD-a «Seljačka sloga». Dana 08. Srpnja 2011.g.u organizaciji KUD-a «  članovi HSKPD“Seljačka sloga“ Nuštar  sudjelovali su na 8. međunarodnoj manifestaciji “ Lipo ti je u kolu biti”,   u Vinjanima Donjim Na manifestaciji su sudjelovala kudovi iz Rusije, Makedonije, Slovenije,  Bosne i Hercegovine,  te kudovi  Splitsko dalmatinske županije,

Također su,  svoja kola, pjesme i običaji predstavili i  na 35 Imotskom sijelu, 09. Srpnja 2011.g.   uz KUD HV-a, Petra  iz Zagreba. 19. studenog 2011. godine u Trnjanima kod Slavonskog Broda KUD „Lovor“ iz Trnjana i „Posudionica i radionica narodnih nošnji“ iz Zagreba, uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, organizirali su manifestaciju „Obnavljamo baštinu“, revija rekonstruiranih narodnih nošnji Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema. Na reviji su predstavljene rekonstruirane, novo izrađene ženske i muške narodne nošnje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema. Revijom se želi potaknuti tradicijsko tekstilno rukotvorstvo i izrada narodnih nošnji. Nošnje koje su biti predstavljene na reviji prethodno su prošle stroge kriterije stručnog žirija. Nošnju koju je na reviji  nosila  naša članica Martina Šarić,  rekonstruirao  je  Nikola Šuća. Uz pojedince, grupe i udruge koje su sudjelovale u natjecateljskom dijelu revije,   programu je bio obogaćen nastupima folklornih skupina HSKPD „Seljačka sloga“ Nuštar, KUD „Vesela Šokadija“ Gundinci, KUD „Lovor“ Trnjani, muška pjevačka skupina „Bače“ iz Tenje, te tamburaška skupina Evergreen“, koja je nastavila sviranje i na zajedničkoj večeri svih sudionika  manifestacije.

 

 DJEČJA FOLKLORNA SKUPINA

Dječja folklorna skupina HSKPD «Seljačka sloga»  s radom je počela   2004.g. prva  voditeljica skupine je Đurđica Šarić. Prvotno su bili  podijeljeni u dvije podskupine, sukladno njihovoj dobi.  Skupina u kojoj su bila mlađa djeca  u dobi od 4- 9 godina,  prikazivala je stare igre;  «Šamca Lamca», «Žabe Labe» i dr.,  kao i šetana kola;  «Ljubi kolo», «Mi smo djeca vesela»,  «Sam se Mijo», «Vinova lozica» i dr., dok  starija  dječija skupina  njeguje kola, pjesme i običaje. Danas redovne probe, i to utorkom u 19,00 sati, održava samo starija skupina, sa 20-tak aktivnih članova, a voditeljica je Gordana Ivančević. 14.lipnja 2007.g. predstavili su se na susretima djece invalida i njihovih roditelja. 26-28 lipnja 2009.g.  KUD Mladost Vođinci i ZAKUD Vukovarsko-srijemske županije  organizirali sužupanijsku smotru dječjih i folklornih skupina u sklopu manifestacije «Igre na Bedenku» Smotra je bila natjecateljskog karakter,  Sudjelovali smo u kategoriji dječjih plesova i pjesama, sa 47 izvođača, plesača i svirača dana.

Također su i 2010.g.  sudjelovali na istoj manifestaciji. Svake godine članovi  dječje skupine HSKPD,  učestvuju  na   Dječjim Vinkovačkih jesenima te na Danima obrane i Općine Nuštar. Ugostili su članove  KUD «Ante Zaninović» iz Kaštel Kambelovca, koji su gostovali u našem selu od   04. rujna do 06.rujna 2009.g. Na «Malom šokačkom sijelu» održanom u sklopu 44 šokačkog sijela  u Županji,  pod nazivom  « Kovač kuje daleko se čuje»,  dana 27. 02. 2011.g. sudjelovala je dječja skupina HSKPD-a Seljačka Sloga. Program je bio sastavljen od  izvornih plesova i pjesama našeg kraja. 

 

GOSTI U NUŠTRU

06. lipnja 2007.g, u organizaciji VTV-a, Županije Vukovarsko srijemske i  Općine Nuštar,   gostovala  je glazbena manifestacija «Sjela, igre i divani». Povodom Dana obrane i općine Nuštar  uz suradnju s Centrom za usluge  kulturi dana 02.10 2010.g. upriličen je koncert Hrvatskih marijanskih hodočasničkih pjesama.  Na koncertu su   sudjelovali članovi HSKPD Seljačka sloga Nuštar, ženski vokalni ansambl «Zwizde» iz Zagreba,  KUD «Kupljenovo»  iz Kupljenova, muška vokalna skupina  KUD-a «Lovor» iz Trnjana,   te  SKUD «Ivan Goran  Kovačić» iz Zagreba. Obilježavanjem 20 obljetnice Dana Obrane i Općine Nuštar, ugostili smo goste KUD-a «Tamburica»  iz Velimorovca,  KUD „Seljačka Sloga» Bobovac,  te smo u dvodnevnom posjetu ugostili K. D. „ŠOTO“ Baška.  Članovi  KUD-a „ KOLO“ iz Narda, gostovali su  26. 11. 2011.g.  u Nuštru, te su pred 50-tak ljudi, u bogatom programu prikazali pjesme i kola, Slavonije i Baranje,  te splet Bunjevačkih kola.  Društvo broji oko 40-tak članova u dobi od  14–35 godina, a s ovako pomlađenom sastavom djeluju već 6 godina.  Nakon izvrsnog nastupa, večer je nastavljena druženjem u Vatrogasnom domu uz večeru, ples i pjesmu.

  

 DRAMSKA SKUPINA

Dramska skupina pod vodstvom prof. Zlate Zdunić  imala je  vrlo zapažen  uspjeh sa predstavama Đuka Begović, Punjena Patka, Radovan treći. Dramsku skupinu danas vodi prof. Ljerka Benčević. te su do sada odigrali nekoliko predstava,  prva s kojom su počeli  svoj rad, nakon nekoliko godina pauze, bila je  predstava „Izbor za MISS Nuštra“ te potom „Kancelarijska  posla“ . 2009.g. -  izvedena je predstavu  pod nazivom «Mijina revizija» u režiji prof. Ljerke Benčević. U predstavi su glumili Danijel Toth, Goran Boronjek, Nikola Šuća, Domagoj Šimunić, Zlatko Rupčić, Damir Ćosić i Gordana Ivančević, dok se za uređenje scenografije pobrinula  prof. Mirjana Sesar. 23. veljače 2009.g, predstavu pod nazivom «Izbor za miss Nuštra». Istom predstavom  dramska skupina gostovala je u Ilači, 20. 02. 2009.g. te   11. veljače 2011.g.   u Nardu, a na poziv KUD-a «Kolo».  15.02.2010. dramska skupina   upriličila je dramsku predstavu „Valentinova iznenadna ženidba“   u režiji prof. Ljerke Benčević.

Glumačku ekipu činili su: Tomo Šarić, Nikola Šuća, Goran Boronjek, Domagoj Šimunić, Terezija Ižaković i Gordana Ivančević. Predstavu „Spas u zadnji čas“   dramska skupina je izvela  u sklopu Božićne priredbe, također u režiji prof. Ljerke Benčević,  glumili su  Terezija Ižaković, Zlatko Rupčić, Danijel Toth i Gordana Ivnčević, Humoristi dida, Danijel Toth i unuk, Goran Bornjek,  svojim skečevima  i pošalicama nasmijavaju  pričama o didovoj mladosti i životnom iskustvu, te su često na pozornicama kako kod kuće  tako i na gostovanjima. Sa predstavom „Ljubi bližnjeg svoga“ dramska skupina  dana 10. veljače 2012.g. u Retkovcima sudjelovat će na tradicionalnoj manifestaciji na kojoj se predstavljaju dramska ostvarenja amaterskih družina vukovarsko-srijemske županije-Susreti dramskih amatera Vukovarsko-srijemske županije  

 

NAŠE ČLANICE NA IZBORIMA

U Mikanovcima  2008.g. na izboru za najljepšu snašu na 41. po redu Manifestaciji Mladost i ljepota Slavonije,  pohvaljena snaša bila je Gordana Ivančević. U Tordincima je 22.05.2009.g., u sklopu Dana općine Tordinci, održana manifestacija «Listaj lipo stara» i u okviru nje drugi izbor Šokačke kraljice. U konkurenciji od 11 djevojka  titulu najljepše  i krunu  od  cvijeća i ječma  ponijela je MARTINA ŠARIĆ. Predstavila se prosudbenoj komisiji u svečanoj nošnji rađenoj sa šarenom svilom starom oko 80 godina, koja se nosila  za velike crkvene blagdane, također je  u  Antinu  je održano  natjecanje cura, snaša i momaka odjevenih u zimsko ruho, te je Martina osvojila drugo mjesto. U  Novoj Gradišci, 21. 02. 2009.g.   na izboru za najljepšu snašu  najljepšom  je proglašena Đurđa Šarić. Na XI Smotri folklora «Savski vali» 09.  Svako društvo bilo je obavezno prijaviti snašu za izbor najljepše.  Naša snaša Senka Kubica predstavila se u svilencu, na glavi je imala zlataru,  te u završnici osvojila visoko drugo mjesto. ( prva pratilja). 

           

ŽENSKA PJEVAČKA SKUPINA GROFICE

Pjevačka skupina Grofice,  broji oko 12-tak pjevačica, pod vodstvom Nikole Šuća . 2008.g, pjevačke skupine «Grofice»  u Babinoj Gredi  predstavile su se na  manifestaciji «Večeri dr. Matije Bačića». Manifestacija je to od velikog značaja za žitelje Babine Grede, ali i ostale zaljubljenike u tradicijsku baštinu.  «Grofice» su izvele «Drumarac»,  «Ječam brdo begeniše,» te autorsku  pjesmu Jasenka  Ivanetića «Neka žive pisme naše» te za  iznimno uspješan nastup osvojile PRVO mjestu među 30 pjevačkih  skupina. U svim županijama naše regije održavaju se takve smotre s kojih najbolji pjevački sastavi nastupaju na "Brodskom kolu", odnosno Smotri folklornih pjevačkih skupina. Osvojivši prvo mjesto u  Babinoj Gredi  07. 02. 2009.g. sudjelovale su u Slavonskom Brodu na smotri folklornih i pjevačkih skupina. 

Uz njih nastupilo je  još 16 pjevačkih skupina iz Brodsko posavske, Požeško slavonske, Osječko baranjske i Vukovarsko srijemske županije. Posebna prosudba odredit će  dvije pjevačke skupine koje će u Mariji Bistrici u studenom sudjelovati na Državnoj smotri malih vokalnih sastava. Ova manifestacija pokrenuta je s ciljem njegovanja i poticanja pjevanja. Božićnim koncertom, 03. 01. 2009.g  «Grofice» su mještanima Nuštra  čestitale Božić i Novu godinu  sa 12 božićnih pjesama, kako Slavonije tako Baranje i hrvatskog zagorja. «Grofice» su  sudjelovale  na Koncertu ŠOKAČKA GRANA 11. siječnja 2009.  u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu Ovim  koncertom Posudionica i radionica narodnih nošnji ujedno je  obilježila i 60. obljetnicu postojanja. Također su nastupile u Ilači  na Smotri svirača tradicijskih glazbala,  u  Bačkom  Bregu na tradicionalnoj manifestaciji „Šokačko Prelo“.